We zetten enkele redenen op een rijtje waarom een eigen mat geen overbodige luxe is:

Een eigen yogamat is hygiënisch. Op je mat wordt hard gewerkt en gezweet, je staat er met handen én voeten op. Dat zijn dingen die je toch het liefst gewoon op je eigen mat doet, niet?

Een eigen yogamat is comfortabel. Je kan exact de yogamat kiezen die jij wilt. Een dikkere mat is wat zachter en comfortabeler, maar zijn niet altijd geschikt voor yoga omdat je er makkelijk op wegglijdt. Bij een dunnere yogamat voel je de harde ondergrond meer, maar je hebt vaak een betere grip in houdingen zoals de krijger en neerwaarts kijkende hond.

Een eigen yogamat motiveert je! Als je ze hebt, gebruik je ze misschien ook – en dan vooral ook buiten de les. Je komt naar de les om te leren, voor dat extra duwtje in de rug, de motivatie, de energie van de groep,… maar yoga gaat pas écht z’n werk doen als je er ook thuis wat tijd voor maakt. En dat mag ook iets heel klein zijn: een (of een paar) zonnegroet(en), die houding waar je eigenlijk een hekel aan hebt, een paar ademhalingsoefeningen, …  Een eigen yogamat maakt het leuker en makkelijker om een eigen yogaroutine op te bouwen.

Wijzelf zijn fan van de yogamatten van Manduka. Ze hebben een fantastische grip, demping en ook duurzaamheid. Ze zijn niet enkel van ecologisch (100% latexvrij) rubber, ze hebben ook een levenslange garantie! Maar deze matten vallen in de duurdere prijsklasse…

manduka mat

Waar let je op als je een mat aankoopt?

Dikte
De gemiddelde dikte van een yogamat is 4 mm, dik genoeg om een zachte buffer te vormen tussen jezelf en de vloer, dun genoeg om strak en makkelijk op te rollen en mee te nemen.

Afmetingen
Een standaard yogamat is 180cm lang en 60cm breed, maar je hebt natuurlijk extra lange of iets bredere matten voor diegenen die daar behoefte aan hebben.

Grip
Een yogamat biedt aan beide kanten grip; aan de onderkant om het schuiven op de vloer te voorkomen, aan de bovenkant om wegglijden tijdens yogahoudingen tegen te gaan. Sommige yogamatten hebben twee verschillende kanten, onder ruwer dan boven. Ook zijn er yogamatten met aan de ene kant een ribbel waardoor deze nog beter blijft liggen. De yogamatten van natuurrubber bieden doorgaans de meeste grip, ook als ze nat worden door transpiratie.

Materiaal
De gangbare yogamat is van PVC gemaakt: een sticky, lichte kunststof die makkelijk op te rollen is en niet brokkelt.
De nieuwste soort kunststof die wordt gebruikt is TPE. Deze yogamatten worden ook wel ecomatten genoemd, omdat TPE recycleerbaar materiaal is. Yogamatten van TPE zijn ook lichter en dus makkelijk mee te nemen.
En dan heb je de eco-yogamatten van natuurrubber. Dit is een natuurlijk materiaal, valt daarom in een andere prijsklasse, en heeft een lichte eigen geur. Dit materiaal biedt de beste grip, ook bij transpiratie. Wel is natuurlijk rubber ietsje minder slijtvast dan kunststof. Ze zijn ook aanzienlijk zwaarder en blijven daardoor stabieler liggen en krullen niet op.

Op een site als www.yogamat-online.nl vind je een uitgebreide keuze aan matten en kan je aan de hand van filters de juiste mat voor je vinden, bvb ‘beginners’ – ‘ecologisch’ – ‘5mm’

Wil je nog meer lezen?
Check dan deze blogpost met extra veel info over materialen, duurzaamheid en schoonmaken van yogamatten: https://www.varsana.nl/blog/een-goede-yogamat-kopen/