Eknath begeleidt regelmatig de yin yoga sessies bij Daya – hij vertelt je graag hoe yin yoga verschilt van ‘gewone’ yoga en stelt je ook een paar oefeningen voor die je thuis kan beoefenen.

Deze yoga, die yoga, yang yoga, yin yoga, … Elke dag wordt er wel ergens een “nieuwe” soort yoga uitgevonden… (tot geiten- en bieryoga toe! Denk er het bedenkelijke gezicht maar bij…)

 

Wanneer de meeste mensen aan yoga denken, denken ze waarschijnlijk aan die fysieke houdingen die we overal zien. Gekruiste benen, met bijhorende mudra (handpositie, duim en wijsvinger samen bijvoorbeeld), zonnegroet, hoofdstand, de kaars, de hond, de kat, de koe, de cobra, om er maar een paar te noemen. Wat de meeste mensen yoga noemen, is eigenlijk Hatha Yoga.

 

Jij merkt waarschijnlijk ook wel dat het af en toe dol draait in je hoofd. Yoga – in de oorspronkelijke benadering – heeft als doel de geest tot rust te brengen.  Daardoor verhogen we ons bewustzijn van onze innerlijke en de daarbij horende uiterlijke wereld. We plaatsen die in een juister daglicht als het ware. Hatha Yoga is één van de “paden” die naar die rust leidt. We doen dat via het fysieke lichaam, via fysieke oefeningen, ademhalingsoefeningen, gezonde voeding, juiste ontspanning, en een positieve ingesteldheid.
Op 6 november is er terug een yin sessie:

[maxbutton id=”1″ url=”https://www.dayayoga.be/event/yin-yoga-de-luxe-met-eknath/” ]

Binnen de Hatha Yoga beoefening zijn er vele stijlen, talrijke scholen, ontelbare benaderingen… Yin Yoga is daar één van.

 

De “Ha”, in Hatha, staat voor Zon, en de “Tha” voor Maan. Yin en Yang zijn Chinese termen, maar komen op hetzelfde neer. Zon/maan, licht/donker, koud/warm, hard/zacht, man/vrouw… Aanvullende en in evenwicht brengende tegenpolen van éénzelfde geheel.

 

In onze huidige prestatiegedreven samenleving wordt de “andere helft” dikwijls vergeten. Yin Yoga brengt die terug naar de voorgrond. Yin Yoga is geen nieuwe stijl, of zelfs geen nieuwe school, maar gewoon een onderdeel van Hatha Yoga. Vraag het maar aan Paul Grilley, bij wie ik mijn teacher training volgde. Hij is de Amerikaanse yogi and anatomiespecialist die wereldwijd als de “grondlegger” van Yin Yoga wordt beschouwd… (wat hij zelf betwist trouwens).

 

Wat is typisch aan een Yin yogales

 

Een Yin yogales verschilt meestal van een “gewone”, “normale”, “doordeweekse” yogales doordat we ons meer focussen op één gedeelte, door langer en hopelijk bewuster in houding te blijven, door de spieren te ont-spannen, door specifiek het bindweefsel aan te spreken…

 

In een Yin yogasessie blijven lang in de posities (vooral zittend of liggend), wel tot een 5-tal minuten. We ontspannen de spieren, zodat we het bindweefsel (fascia) in een specifieke zone (target area) rustig kunnen laten strekken.

 

We willen ruimte maken in onze weefsels, in het hele lichaam, zodat de vitale energie (prana/chi) vrij door het lichaam kan stromen…

 

Door onder andere stress, gewoontes en spanningen van het dagelijkse leven krimpt de fascia in elkaar. Daarom moeten we regelmatig strekken, mensen! Kijk maar naar katten bijvoorbeeld, of dieren in het algemeen, die weten wat te doen! Diep strekken, bewegen, geeuwen, ademen…

 

Wie kan yin yoga doen?

 

Yin Yoga kan door iedereen beoefend worden. Een minimum aan fysiek bewustzijn is echter wel handig. Denk niet omdat de basishoudingen simpel lijken, de beoefening ervan daardoor ook makkelijk is!

 

We blijven lang in de posities zitten of liggen, en dit kan best een intense ervaring teweeg brengen, zowel fysiek als mentaal en zelfs emotioneel… Je wil zoveel mogelijk ontspannen tijdens het beoefenen van Yin yoga.

 

Het gaat er niet over om te bewijzen dat je het 5 minuten of meer kan “volhouden”… ontspanning is van kapitaal belang. Je kan dus altijd vroeger uit een positie komen, of ze aanpassen, met behulp en advies van de leraar.

 

Waarom zou je yin yoga doen?

 

Na een eerste ervaring met yoga zei iemand me ooit eens na een les “waarom zou je jezelf dit elke week willen aandoen?”. We hebben hem nooit teruggezien… Deze persoon was zich er toen nog niet van bewust dat, om je lichaam (en geest) gezond te houden, je het moet bewegen en strekken. En niet alleen elke week, maar ja, ideaal gezien, elke dag, zelfs verscheidene malen per dag.

 

Als je je lichaam niet gebruikt, verzwakt het, en kan het ziek worden. Dit gaat op voor elk onderdeel van je lichaam, voor elke cel. Als je bepaalde delen van je lichaam niet gebruikt, of amper gebruikt, verzwakken die, tot ons brein gelooft dat we het niet meer nodig hebben, en het dus laat afsterven. Bewegen is de boodschap! Gebruik je lichaam, elke nanometer ervan!

 

Tijdens je Yin yogalessen leer je ook over hoe je posities kan aanpassen aan de structuur van je eigen lichaam, je eigen anatomie, jouw unieke architectuur, de mogelijke vorm van je eigen beenderstelsel, enz…

 

Je leert begrijpen en aanvaarden dat de persoon die naast je in de les oefent niet hetzelfde kan doen of zou moeten doen met haar/zijn lichaam, en vice versa. We zijn allemaal verschillend. Niet alleen onze irissen, stem, of vingerafdrukken, maar ook de rest van ons lichaam en ons hele wezen. We willen daarom onderzoeken hoe we het best ons lichaam benaderen, om het gezond te houden, door te bewegen, het juist te voeden, …

 

Fascia? #wasdanuweeral

 

Fascia is wat we ook bindweefsel noemen. Het zit rond de spieren, rond de organen, maar ook er binnenin, het is in verbinding met elke cel in ons lichaam. Ook ligamenten (houden gewrichten samen) en pezen (verbinden spieren met het beenderstelsel) zijn gemaakt van fascia.

 

Wat onthoudt je over fascia? Fascia is overal in je lichaam aanwezig is. Het is een netwerk van weefsel dat het hele lichaam tot in de verste en diepste uithoeken penetreert en daardoor elke cel met elkaar verbindt. Het wordt meer en meer aanzien als een heus orgaan, waardoor onze levensenergie stroomt, zoals water door de rotsen in de bergen sijpelt tot riviertjes… Die levensenergie noemen we “prana” in Indische terminologie, of “chi” in ’t Chinees, “ki” in ’t Japans. Het is duidelijk dat we dat intrigerende fascia stelsel gezond willen houden, open en vrij van blockages.

 

Yin yoga voor thuis, iemand?

 

3 simpele Yin Yoga oefeningen om thuis eens te proberen
(let op: mocht je acute gezondheidsproblemen hebben, consulteer steeds je arts alvorens met de beoefening van deze houdingen te starten)

 

Zoals Swami Sivananda (een beroemde Indische Yogi) zei, “een grammetje oefening is beter dan tonnen theorie!”. Allez hop!

 

“DE RUPS” (buigt de wervelkolom naar voor – strekt de hamstrings)

 

De Rups is één van de basishoudingen en tevens één van de belangrijkste posities. Deze houding strekt de hele achterste spierketting van je lichaam: van de benen, en ook de volledige rug en nek.

yin yoga rups

 • Strek beide benen comfortabel voor je uit. Je hoeft ze niet samen te houden. Ontspan je voeten.
 • Laat je hoofd naar voor hangen (hierdoor wordt je nek gestrekt).
 • Buig nu je hele bovenlichaam naar voor (je hele rug en achterkant van de benen worden gestrekt).
 • Probeer je benen gestrekt te houden, maar forceer nooit. Je kan desnoods je knieën een beetje buigen, en/of een beetje hoger gaan zitten op een kussentje.
 • Ontspan de spieren van je benen en rug zoveel mogelijk.
 • Adem normaal.
 • Blijf 3 tot 5 minuten in de positie (als de ervaring te intens is, kom vroeger uit de houding!).
 • Ga op je rug liggen, en rust één minuut uit.

 

“DE SFINKS” (achterover buigen – zacht samendrukken van de onderrug)

yin yoga sfinks

 • Ga op je buik liggen.
 • Breng je bovenlichaam van de grond door je ellebogen loodrecht onder de schouders te plaatsen (als dit teveel intensiteit geeft in je onderrug, kom een beetje lager, door je borstkas op een kussen te leggen. Als dit nog te intens is, rust uit op je buik met beiden handen onder je hoofd).
 • Ontspan je hele wervelkolom (onderrug en zelfs bovenrug).
 • Adem normaal.
 • Blijf 3 tot 5 minuten in de positie.
 • Rust voor 30 seconden uit op je buik met beiden handen onder je hoofd. Breng je lichaam in kindhouding, en rust nog één minuut.
Yin yoga sfinks variatie

Te intens? Plaats een kussen onder de borstkas, strek de armen iets meer naar voor en laat je bovenlichaam wat naar beneden toe zakken

yin yoga sfinks variatie 3

Nog te intens? Ga gewoon op je buik liggen en maak een kussentje met je handen. Laat de rug goed ontspannen en doorzakken

“TWIST” (draaien van de wervelkolom)

yin yoga twist

 • Ga op je rug liggen.
 • Buig je benen en breng je knieën naar je romp.
 • Strek je armen in T-vorm naast je lichaam uit
 • Breng je knieën naar de grond, links van je lichaam.
 • Ontspan en adem normaal.
 • Blijf 2 minuten in deze positie. 
 • Breng je gebogen benen terug naar je romp, rust 30 seconden (maak desnoods kleine bewegingen).
 • Herhaal aan de andere kant. Breng je gebogen benen naar de grond, rechts van je lichaam.
 • Ontspan en adem normaal. Blijf 2 minuten in de positie.
 • Breng je gebogen benen terug naar je romp, rust 30 seconden (maak desnoods kleine bewegingen).
 • Strek je benen uit, en rust nog 1 minuut uit op je rug.
yin yoga twist variatie 2

Geraakt de knie niet op de grond? Plaats er dan een kussen onder

yin yoga twist variatie

extra stretch? verstrengel de benen

yin yoga twist var

komt de schouder van de grond en trekt dat tegen? zoek een plekje voor je hand/arm

Geniet 🙂

Zelf ook eens yin proberen? Welkom https://www.dayayoga.be/event/yin-yoga-de-luxe-met-eknath/