Ik had het wel eens geproefd, kefir – een zurig, licht bruisend drankje, dat zogenaamd heel erg goed is voor je darmen, en waar schijnbaar vooral dames van middelbare leeftijd (haha! ;)) storm voor lopen. Maar écht begrijpen deed ik het niet. Tot ik bij Julie, van Natuurlijk Julie, een workshop gefermenteerde dranken volgde. Sindsdien staat er hier ook een mysterieuze pot te broebelen op de kast, en vragen mijn kinderen regelmatig “of de limonade al klaar is”.

Kefirdrank maak je heel eenvoudig van kefirkorrels (een symbiose van rechtsdraaiende melkzuurbacteriën en gisten):

Doe ongeveer 100g korrels en 1l water in een afsluitbare en transparante pot – bij mij zitten ze in een weck-pot met een deksel. Daaraan voeg je vers fruit (citroen of appelsien), een beetje gedroogd fruit naar keuze (bijvoorbeeld dadels, bessen of pruimen) en suiker toe.

Laat het geheel 3 dagen rusten. Op dag 2 moet je een beetje lucht uit de pot laten. Op dag 3 vis je met een plastic lepel het fruit uit de drank, en zeef je met een plastic vergiet de korrels eruit – en start je meteen een nieuwe portie op.

Belangrijk: de bacteriën in de korrels leven, en verdragen enkel bio toevoegingen (fruit), en geen metaal (vandaar het plastic).

Het regelmatig drinken van waterkefir – tot een paar glazen per dag – stabiliseert de werking van je darmen. Het bevat probiotica, én een boel vitaminen (B1, B2, B6, B12, C, D en H), mineralen en aminozuren.

In de workshop met Julie leerde ik dat het ook écht lekker kan zijn. Door te experimenteren met verschillende vruchtencombinaties, kan je de drank helemaal aanpassen aan je eigen smaak en voorkeur. Wij hebben geen frisdrank in huis – enkel kefir.

Geprikkeld? Check zeker Julie’s website www.natuurlijkjulie.be voor recepten en data.