Twee broccoli ‘s
Twee (grote!) venkels
Wat verse kruiden
en een bakje aardbeien.

Mijn oogst van vandaag van ‘de boerderij’. Onbespoten en vers van het veld. Overvloed.

oogst boerderij

Sinds 6 jaar zijn wij met het gezin aangesloten bij een CSA-hoeve hier vlakbij. Wij doen aan zelfpluk. Dat wil zeggen dat wij groenten, kruiden mogen gaan ‘plukken’ van het veld, wanneer wij willen. Voor onze zoon was dat een eye-opener. Hij kende enkel prei en wortelen mooi verpakt van in het warenhuis. Ik herinner me zijn verbaasde blik toen hij zijn eerste wortelen mocht uitgraven.

Het aanbod is ondertussen fameus uitgebreid, de oppervlakte ook. Boer Robbie kan nu 320 gezinnen voorzien van al dat lekkers. Een tomaat proeven die gerijpt is op zijn eigen ritme met de zon, man, dat smaakt zoveel beter dan de Italiaanse tomaten in de winkel (die tomaten komen trouwens zelden uit Italië, maar eerder uit Zuid-Amerika).

Wat begon met een zoektocht naar gezond vlees, is vandaag veel meer dan dat. Op de boerderij halen wij ondertussen groenten, kruiden, vlees én fruit. We eten sindsdien veel meer op het ritme van de seizoenen.

Om dan nog niet te spreken over de nieuwe groenten die ik heb leren kennen. Een nieuw soort ajuin met een zachte bijna zoete smaak,  die blijkbaar vroeger hier ingeburgerd was, bietjes en tomaten in alle kleuren en vormen, kruiden die mijn g&t extra kleur en geur geven ;-). Vergeten groenten van hier die terug in ingang vinden in ons menu. Het mag! De ongelofelijke inspiratie die die groentjes ook bieden in de keuken (check ons recept voor omgekeerde pizza).

Zes jaar geleden vond mijn omgeving het maar wat vreemd dat ik de moeite wou doen om naar een veld te trekken en er groenten te gaan plukken. En ik moet toegeven: we komen zelf ook van ver. Ik ben dus blij met de serieuze heropleving van de korte keten. Corona heeft daar blijkbaar ook mee te maken gehad. Steeds meer mensen staan stil bij de ecologische voetafdruk van het voedsel dat op hun bord komt. Klimaatopwarming, het aantal liter water dat nodig is voor een stukje vlees dat uiteindelijk maar €4 kost in de winkel. De balans klopt gewoon niet meer. Voor ons klopte het niet meer. We wilden het anders, beter en gezonder voor de dieren én voor ons.

Is je nieuwsgierigheid nu geprikkeld en wil je meer info?

Eerst: hoera!

Daarna:

https://weekvandekorteketen.be/info/
https://www.hoevehetblokhuis.be/ (de hoeve waar wij onze groentjes halen – Herk-de-Stad)
https://deklepper.wordpress.com/ (CSA-hoeve De Klepper in Wolvertem)

We vullen graag aan! Welke CSA-hoeves ken jij in jouw buurt?

Oh ja: de zoon? Trouw aan zijn tienerjaren zweert hij op dit moment alles (allez… veel!) af dat nog maar naar groenten ruikt… Ik troost me met de gedachte dat ook dat voorbij zal gaan 🙂

supermarkt groententunnel boerderij met venkel
Yoga? Dat is meer dan een wekelijkse afspraak om op je mat te gaan staan.

Het is eigenlijk vrij eenvoudig om het te laten doordringen in je dagelijkse leven. De kans is zelfs groot dat er al meer yoga in je leven is dan je zou denken!

Elke twee weken vallen we graag jouw mailbox binnen met een inkijk in ons leven. Niet omdat dat zo mateloos interessant zou zijn! Maar wel om jou te inspireren, een glimlach op jouw gezicht te toveren, te ontroeren, ergens over te doen nadenken… Dan zijn wij al lang blij 😉

En je krijgt er al meteen een eboek als cadeautje bij met 21 tips om yoga eenvoudig in je dagelijkse leven toe te passen.