Al een tijdje koester ik de ambitie om minder afval te produceren. Hoewel ik best oplet als ik boodschappen doe – herbruikbare tas, geen plastic zakjes voor fruit en groenten, kiezen voor de minst verpakte optie – zit mijn restafvalzak toch nog veel te vol. Ik leg me er stilaan bij neer dat het een lang proces is, de weg naar minder afval, en probeer stap voor stap verpakkingen te elimineren.

Eén fles die ik intussen al een jaar lang van mijn lijstje mag schrappen, is die van het wasmiddel. Wasmiddel maken is eigenlijk belachelijk eenvoudig. Ik deel mijn ervaringen graag met jullie.

Het enige dat je écht nodig hebt, is een blok marseillezeep (die koop ik bio bij de plaatselijke kruidenier), een rasp, water en een grote pot. Een recept vond ik hier: https://aromalifestyle.nl/zelf-wasmiddel-maken/.

Zo doe ik het:

  • Rasp van je blok zeep 40g.
  • Kook 1l water in een grote pot, en voeg de geraspte zeep toe.
  • Roer tot deze helemaal opgelost is.
  • Voeg nog 1,5l water toe en roer nog eens na.

Dan giet ik het hele goedje in een teil, en die zet ik in de kelder om af te koelen. De volgende dag is mijn wasmiddel klaar om in een fles (een oude, die ik hergebruik) te gieten en te gebruiken. Patat! 2,5l wasmiddel – zo simpel is het. En goedkoop!

Schrik niet als het mengsel na één nacht rusten dik en stijf geworden is. Dat is normaal. Even roeren, en dan kan je het met een pollepel in een fles gieten.

Wil je graag een extra geurtje, dan kan je op dag 2 (als je middel afgekoeld is) wat etherische olie toevoegen.

Wil je wasmiddel maken specifiek voor witte was, voeg dan 40g soda toe aan je mengsel, na het koken en voor het afkoelen. Pas wel op met oude wasmachines: die hebben soms aluminium onderdelen, en verdragen geen soda. Ik beken: ik doe nooit soda bij mijn wasmiddel. Het werkt prima zonder.

Tip 1: Deze Kerst moest ik toevallig net een nieuwe hoeveelheid wasmiddel maken. Ik maakte wat extra, goot het in glazen bokaaltjes, en deed het cadeau aan mijn familie.

Tip 2: Marseillezeep is heel geschikt voor het reinigen van houten en beton vloeren. Weer een fles gespaard!

Succes! En: Little by little, a little becomes a lot. 🙂 (spreuk gepikt van mijn Oxfam-tas).

Experimenteer je graag in de keuken? Neem dan eens een kijkje in het eindwerk van mijn vriendin Heidelien Bultynck, herboriste. Zij maakt alle zeep- en schoonmaakmiddelen zelf, op basis van planten. http://www.mier.be.